QLED of OLED

QLED en OLED zijn twee termen die je tegenwoordig veel tegenkomt als je op zoek bent naar een nieuwe televisie. Zowel QLED-tv's als OLED-televisies worden geroemd door zowel kenners als consumenten. Maar wat is het verschil tussen OLED en QLED? De term OLED wordt inmiddels alweer enkele jaren gebruikt, maar QLED heeft sinds dit jaar pas zijn intrede gedaan. Waar de een liever kiest voor OLED [Organic Light Emitting Diode], gaat de ander voor QLED [Quantum Dot Light Emitting Diode]. Benieuwd naar de verschillen? We leggen het hieronder uit.

Wat is OLED?

Waar de QLED-tv's gebruik maken van Quantum Dots, werken de OLED-tv's met speciale diodes die zichzelf in- en uitschakelen. Iedere pixel geeft dus zelf licht af. De OLED-technologie verzorgt een hoog contrast in het scherm met diepe zwartwaarden, die niet geëvenaard kunnen worden door andere soorten beeldschermen. Sluit de tv aan en iedere pixel werkt zelfstandig. Zowel donkere scènes als lichte delen in het scherm worden scherp weergegeven. De tv maakt dus geen gebruik van achtergrondverlichting. Een voordeel van het gebruik van OLED is dat schermen extreem dun geproduceerd worden omdat de achtergrondverlichting ontbreekt. LG heeft zelfs al een scherm geproduceerd dat zo dun is dat het aan de muur geplakt kan worden. En in 2019 is er voor het eerst een oprolbaar scherm gepresenteerd. OLED beeldschermen zijn niet geschikt om lange tijd stilstaande beelden te tonen. In extreme gevallen kan dit inbranding veroorzaken. Gelukkig bouwen fabrikanten speciale software en screensavers in om inbranding te voorkomen. Ten opzichte van QLED kan OLED een minder hoge helderheid behalen. Echter wordt dit weer gecompenseerd door perfecte zwartwaarden die waanzinnig contrast mogelijk maken.

Voordelen OLED

 • Diepe zwartwaarden
 • Hoog contrast
 • Extreem dunne en zelfs flexibele schermen

Nadelen OLED

 • Inbranding bij voortdurend vertonen stilstaande beelden
 • Maximale helderheid lager dan QLED

 

De eerste oprolbare tv van LG

Sony promotie voor de nieuwe modellen

Onze TOP 5 OLED-modellen

We hebben een selectie gemaakt van de beste en meeste populaire OLED-modellen. 

Wat is Samsung QLED?

Met de QLED-tv's heeft Samsung in 2017 de opvolger van de Super Ultra HD-tv's van een jaar eerder op de markt gebracht. Deze SUHD-tv's werden in 2016 al met veel gejuich ontvangen. Op deze televisies is een extra laag aangebracht aan het scherm, bestaande uit Quantum Dots. Dit zijn nanokristallen van slechts 2 tot 10 nanometer groot. Deze kristallen geven verschillende kleuren af, wat ervoor zorgt dat het kleurspectrum verruimd wordt. Met een helderheid van 1500 tot 2000 nits kijk je op deze tv's altijd naar haarscherpe beelden en een kleurnauwkeurigheid tot 100 procent. Hierdoor worden films, series en foto's perfect weergegeven. Een ander groot voordeel van de QLED-tv's is dat de kans op inbranden ongeveer 0 is. Een nadeel is dat kritische kijkers soms 'blooming' zullen zien. Dit is een lichte waas rondom lichtgevende objecten in beeld.

Er is veel aandacht voor de vormgeving van de QLED televisies. Kabels blijven netjes buiten het zicht omdat randapparatuur wordt aangesloten op een los kastje (de One Connect Box), dat vervolgens met één doorzichtige kabel aan de tv wordt gekoppeld. De tv's hebben uitgebreide slimme mogelijkheden. Zo is er een groot aanbod van apps, kun je eenvoudig je smartphone met de tv synchroniseren en krijg je de handige One Remote Control. Deze afstandsbediening helpt je met het aansturen van zowel de tv als aangesloten randapparatuur. De Ambient Mode is een beeldmodus die je kunt gebruiken wanneer je geen tv kijkt. Je kunt bijvoorbeeld de structuur van je muur op het scherm tonen, zodat de tv volledig opgaat in de omgeving.

Voordelen QLED

 • Verbluffende kleurweergave
 • Hoge helderheid
 • Geen inbrandrisico

Nadelen QLED

 • Zwartwaarden minder in vergelijking met OLED
 • OLED beeldschermen zijn dunner
 • Blooming

Meer over QLED

Samsung QLED Q Style

De One Connect Box en onzichtbare kabel houden kabels netjes uit het zicht

 

Samsung promotie voor de nieuwe modellen

Onze TOP 5 QLED-modellen

We hebben een selectie gemaakt van de beste en meest populaire QLED-modellen.

Verschil QLED en OLED in het kort

Tussen QLED en OLED zitten dus wel een aantal verschillen. Zo maken de OLED tv's gebruik van speciale pixels die individueel kunnen oplichten of dimmen, terwijl bij QLED een speciale laag over het LCD-scherm is gebruikt, bestaande uit nanokristallen. Ondanks dat deze nanokristallen zichzelf niet kunnen verlichten, geven ze kleuren wel beter en realistischer weer. De hoge helderheid van 1500 tot 2000 nits op een QLED-tv zorgt voor de prachtige weergave van deze kleuren. Veel kenners vinden echter een OLED scherm toch beter. De individueel functionerende pixels zorgen voor geweldig contrast en maken het ook mogelijk om volledig zwart te tonen. Bij een QLED-tv is dit niet mogelijk omdat zo'n televisie met backlight werkt. Wel is de maximale helderheid van QLED hoger dan bij OLED. Beide soorten schermen zijn geschikt voor de weergave van 4K Ultra HD en HDR.

Terwijl inbranden bij een QLED-scherm eigenlijk nooit voorkomt, is dat op een OLED-tv nog wel mogelijk, al is de kans heel klein. OLED-tv's draaien na het uitschakelen een speciaal programma op de achtergrond dat inbrandingsverschijnselen voorkomt. We raden daarom aan om een OLED-tv nooit van de netstroom te halen. Ook is het verstandig om nooit stilstaande beelden langer dan 20 minuten op het scherm te laten staan. Doorgaans start er vanzelf een screensaver wanneer het beeld langere tijd stilstaat. Op het gebied van design scoren zowel QLED als OLED hoog. Het grote voordeel van OLED is echter dat de schermen geen backlight gebruiken en daardoor extreem dun zijn.

 

 

Wat is beter QLED of OLED?

Welke van de twee schermen beter is, is moeilijk te zeggen. Dit is namelijk mede afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. De ene consument vindt QLED het einde, terwijl de ander weer zegt dat OLED mooiere beelden weergeeft. Daarom raden we aan zelf in de winkel te ontdekken wat jij mooier vindt en aan de hand daarvan de keuze voor OLED of QLED te maken.