Wat is Tizen?

Samsung was al langere tijd bezig met het ontwikkelen van een eigen OS. Uiteindelijk hebben Samsung en Intel een besturingssysteem ontwikkeld voor verschillende apparaten, genaamd Tizen. Het Japanse bedrijf Systena was de eerste die bekend maakte een tablet te gaan produceren die zou gaan draaien op Tizen. Samsung kondigde later aan zelf telefoons te maken met het besturingssysteem. Alleen deze telefoons bleven lange tijd uit, vanwege een gebrek aan applicaties. Het grote voordeel van het Tizen platform is dat het een ontzettend licht besturingssysteem is. Dat wil zeggen dat er weinig rekenkracht nodig is om het platform soepel te laten lopen. Samsung heeft daarom ook hun smartwatches als de Gear S3 en Gear Fit uitgerust met Tizen.

In Nederland is Tizen voor het eerst beschikbaar in de vorm van een smart-tv. In 2015 introduceerde Samsung de eerste smart-tv gebaseerd op Tizen. Alle smart-tv’s van Samsung zijn voorzien van het platform. Maar wat is Tizen eigenlijk? En wat kun je er mee? Tijd om alle weetjes over de smart-tv’s van Samsung die draaien op Tizen op een rijtje te zetten. 

De oude Smart Hub is verleden tijd

De naam is misschien hetzelfde, maar de ‘oude’ smart Hub-omgeving heeft een flinke update gehad. De navigatie tussen en naar content is een stuk gemakkelijk gemaakt. Tizen is namelijk ontwikkeld met als doel de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren en te vergemakkelijk. Alles wordt onderaan het scherm in één balk weergegeven. Het grootste verschil met de oude versie is dan ook te zien in de vormgeving. De content die je als laatst hebt bekeken, zie je terug op het beginscherm. Maar het is ook mogelijk om een eigen selectie te maken. Daarnaast ontvang je suggesties over media die bij je passen. Omdat de smart televisies van Samsung voorzien van zijn van Wi-Fi kun je content uitwisselen van je televisie naar je smartphone en andersom. Maar dat is nog niet alles; je kunt nu zelfs, wanneer jouw smartphone en smart-tv met elkaar gekoppeld zijn, jouw afbeeldingen, video’s en muziek op je televisie laten zien.

Draadloos

Daarnaast beschikken de smart-tv’s van Samsung over een Bluetooth 4.0 verbinding. Er wordt automatisch verbinding gezocht met andere Samsung apparaten in de omgeving. Dit gebeurt alleen als je het ook zo hebt ingesteld, het is natuurlijk ook mogelijk om de verbinding handmatig in te stellen. Bovendien heb je de mogelijkheid om live-content te streamen naar je smartphone. Hierdoor is het zelfs mogelijk om live televisie te bekijken op je smartphone, terwijl je televisie uit staat.

 

Applicaties

Door verschillende apps te downloaden zijn de mogelijkheden van jouw smart-tv ontelbaar. Je kunt bijvoorbeeld ThuisBezorgd downloaden en via je televisie eten bestellen. Of bekijk wat voor weer het morgen wordt met de Buienradar app. Of bekijk je series terug via de smart-tv apps zoals, HBO Go en Pathé Thuis. Youtube en Netflix zijn standaard voorgeïnstalleerd op elke smart-tv van Samsung. Evenals RTL XL en NPO gemist. Hierdoor hoef jij ze zelf niet meer te downloaden. Voor de Playstation-liefhebbers is een Samsung tv met Tizen een echte must have. Je kunt namelijk Playstation Now-games downloaden en spelen op de televisie zelf.    

Gebruikers kunnen hun telefoon gebruiken in combinatie met de dansgame Just Dance Now. Bovendien heb je toegang tot de nieuwe videodienst Milk Video. De sportliefhebbers kunnen genieten van Sport Live wedstrijden en kunnen zelfs statistieken opvragen. Ben je benieuwd geraakt naar de speciale televisies van Samsung die draaien op Tizen? Bekijk dan eens het aanbod aan Samsung smart tv’s.