Welk formaat televisie is het beste voor mij?

Het formaat van je televisie is van wezenlijk belang voor je kijkervaring. Bij een te klein scherm mis je details, bij een te groot scherm heb je de kans op kleine lichamelijke klachten. Daarom helpen we jou bij het kiezen van het inch-formaat van je televisie.

Kijkafstand

De televisies van nu vertonen meer details dan de televisies van vroeger. Daardoor kun je nu genieten van een groter scherm, zonder dat het beeld gebrekkig oogt. Kies je voor een té kleine tv, dan zijn deze mooie details niet zichtbaar.

Wanneer je het formaat van je televisie gaat bepalen, moet je letten op de kijkafstand. Dit is niet alleen afhankelijk van jouw ogen, maar ook van de grootte van de ruimte waarin je televisie staat. Als je beschikt over een grote ruimte, zal je automatisch een grotere afstand creëren tussen de bank en je televisie, dan wanneer je kijkt vanuit een kleine kamer. Indien je beschikt over een kamer waarin je de kijkafstand kunt wijzigen, door met meubels te schuiven, dan kun je ook de beslissing omdraaien: je kiest een formaat televisie en past hier de kijkafstand op aan.

 welk formaat televisie

Bepaal het formaat tv

Diagonalen van televisieschermen worden uitgedrukt in inch. En een diagonaal is niet de breedte van het scherm; het meten gaat van de linker bovenhoek tot de hoek rechtsonder (of andersom). In het schema hieronder vind je de meest populaire inch-maten, waarbij je kunt zien hoeveel cm de diagonaal dan is. Ook lees je dat in het artikel 'Hoeveel cm is een inch?'. 

Experts en onderzoekers adviseren een bepaalde vuistregel te gebruiken om de beste inchmaat te bepalen. Je dient daarvoor de afstand tussen jou en je televisie (in cm) te vermenigvuldigen met 0,2. Tijd dus om een meetlint te pakken, dit even op te meten en keer 0,2 doen. Zit jij bijvoorbeeld 200 cm van je televisie af (x0,2), dan kies je dus voor een 40 inch televisie. Met welke kijkafstand jij rekening moet houden of welke tv het beste bij jou past? Dat zetten we hieronder voor je uiteen.

 

      Televisieformaat

Kijkafstand

      22 inch - 56 cm

110 cm

      32 inch - 81 cm

160 cm

      40 inch - 102 cm

200 cm

      43 inch - 109 cm

215 cm

      48 inch - 122 cm

240 cm

      50 inch - 127 cm

250 cm

      55 inch - 140 cm

275 cm

      60 inch - 152 cm

300 cm

      65 inch - 165 cm

325 cm

 

Bij twijfel: kies liever een maat groter dan een maat kleiner. Mensen die eerder een tv hebben aangeschaft hebben namelijk vaker spijt dat ze niet een grotere maat hebben gekocht.

Smallere omlijsting

Waar vroeger de televisies nog een dikke lijst om het kijkscherm hadden, is dit door de jaren heen veel dunner geworden, zo niet bijna verdwenen. Je hebt dus met dezelfde grootte televisies, veel meer schermoppervlak over. De inch-maat geeft het schermoppervlak aan; de breedte die staat vermeld in de productspecificaties op de productpagina geeft de daadwerkelijk grootte van de televisie aan.

 welk formaat televisie

 

Persoonlijke voorkeur

Toch merken we ook vaak dat het beeldformaat persoonsafhankelijk is. Het beeld van televisieschermen is tegenwoordig zo scherp, dat zelfs op kleine schermen details mooi worden weergegeven. De inch-maat bepalen aan de hand van een de kijkafstand is een mooie vuistregel, maar ook hangt het van jou als persoon af. Wil jij een bescheiden scherm die niet opvalt, of wil je een bioscoop-ervaring creëren?