Maakt 3D een comeback zonder bril?

Naar 3D films kijken wordt in de toekomst mogelijk een heel nieuwe beleving. Waar we tegenwoordig vaak toch nog 3D brillen nodig hebben om aan de slag te gaan met een 3D film, heeft MIT's Computer Science and Artificial Intelligence Lab nu een nieuwe techniek ontwikkeld waardoor het gebruiken van een speciale bril verleden tijd wordt. Geheel nieuw is dat natuurlijk niet, maar het zogenaamde Home3D biedt wel een aantal nieuwtjes. De nieuwe techniek zou kunnen zorgen voor een comeback van 3D, want in 2017 verschijnen er nog nauwelijks tv's met 3D-techniek.

Zonder bril

Producenten zijn nog altijd op zoek naar een betaalbare oplossing als het gaat om 3D kijken zonder gebruik te hoeven maken van een speciale bril en dat kan Home3D weleens gaan bieden. De techniek zorgt ervoor dat bronmateriaal dat nu al bestaat, bijvoorbeeld 3D films, worden omgezet in een nieuw formaat. Dat formaat, automultiscopische displays, maakt het vervolgens mogelijk om naar de film te kijken zonder speciale bril en vanuit iedere hoek.

Massaproductie

Op dit moment is Home3D nog niet geschikt voor massaproductie, maar het is niet uit te sluiten dat de techniek in de toekomst gaat draaien op tv's, blu-ray spelers en zelfs mediastreamers. Met Home3D kun je ook zelf de diepte van het beeld instellen, zodat je echt een 3D kijkbeleving creëert waar je graag naar wilt kijken. De chips die gebruikt worden voor de techniek, zijn dezelfde als die we tegenkomen in spelcomputers als de Xbox One en PlayStation 4.

Comeback

Na een stormachtige opkomst rond 2010 is de populariteit van 3D de laatste jaren sterk gedaald. Behalve een model van Panasonic zijn er in 2017 niet of nauwelijks tv's verschenen met 3D-techniek aan boord. 3D lijkt in de woonkamer weinig succesvol, terwijl het in de bioscopen nog altijd wel veel toegepast wordt.