Steeds meer 4K UHD blu-ray films beschikbaar

Als je graag naar films kijkt, dan doe je dit ongetwijfeld het liefst in de allerbeste kwaliteit. De laatste jaren is er hard gewerkt om dat mogelijk te maken. Steeds meer films komen beschikbaar in UHD-resolutie. Om die films op de allerbeste manier te kunnen zien, dien je wel over een 4K Ultra HD tv met HDR en een Ultra HD blu-ray speler te beschikken. Het aantal titels op Ultra HD blu-ray groeit fors.

'Oude nieuwe titels'

In de afgelopen maanden zijn er veel films beschikbaar gekomen in UHD-format. Opvallend daarbij is dat men niet alleen nieuwe films beschikbaar maakt in de allerbeste kwaliteit, maar dat ook klassiekers niet achterblijven. Zo zijn in juli onder meer Terminator 2: Judgement Day, The Bridge on the River Kwai en Starship Troopers beschikbaar gekomen voor 4K Ultra HD blu-ray spelers. Deze films zjin dan digitaal opgefrist en weer helemaal geschikt voor de tv’s van nu.

Vier keer scherper

Dat 4K Ultra HD inmiddels steeds populairder wordt, is niet heel verrassend te noemen. Met deze beeldresolutie van 3.840 x 2.160 pixels kun je namelijk rekenen op vier keer scherpere beelden dan we bij Full HD (1.920 x 1.080 pixels) gewend waren. Door de aanwezigheid van meer pixels, zie je meer subtiele details en dat levert een nieuwe kijkbeleving op. Als vervolgens ook nog eens HDR aanwezig is, kun je ook direct rekenen op een groter kleurbereik, waardoor het contrast wordt verhoogd en kleuren nauwkeuriger worden weergegeven.

Beter dan streamen

Om van deze nieuwe content te genieten, dien je natuurlijk wel gebruik te maken van 4K content. Alhoewel je dit op de reguliere televisiezenders nog niet tegenkomt, vind je deze resolutie wel terug bij onder meer de 4K blu-rays en bij content van (bijvoorbeeld) Netflix. Door lagere bitrates en compressietechnieken moet de kwaliteit van 4K-materiaal van streamingdiensten het vooralsnog afleggen tegen 4K Utlra HD blu-ray. Ook op het gebied van geluid presteren de schijfjes doorgaans beter. Let op: het is niet mogelijk om 4K Ultra HD blu-ray schijfjes af te spelen op een normale blu-ray speler. Je hebt dus een echte 4K Ultra HD blu-ray speler nodig.

Prijzen van blu-ray spelers dalen

De meeste grote tv-fabrikanten hebben inmiddels een 4K Ulta HD blu-ray speler op de markt gebracht. Zo kun je kiezen voor de Panasonic UP900, Sony UBP-X800 en LG UP970. Opvallend is dat de prijzen fors dalen, waardoor je als filmliefhebber relatief voordelig van de allerbeste kwaliteit kunt genieten.