IFA 2019: meer 8K, grotere beeldschermen

Op elektronicabeurs IFA 2019 in Berlijn ging televisiewinkel TVQ uit Groningen op zoek naar de laatste innovaties in de tv en audiowereld. Echt grote innovaties waren niet zichtbaar, wel is duidelijk dat grote beeldschermen vanaf 75 inch terrein blijven winnen. En beeldresoluties blijven stijgen, nu steeds meer fabrikanten kiezen voor 8K Ultra HD.

Steeds groter

Merken als LG en Samsung hebben er een handje van om elkaar af te willen troeven. Zo ook op de Internationale Funkausstellung Berlin. Ze bouwen stands met enorme oppervlakten ter waarde van vele miljoenen. Samsung toonde onder meer een 98 inch QLED-tv, LG volgde met een 88 inch OLED-tv. In de strijd wie de grootste heeft ging Sharp er echter als verrassende winnaar vandoor. Het Japanse merk presenteerde de grootste LCD-tv ooit gemaakt: 120 inch. De keuze voor grotere beeldschermen heeft alles te maken met stijgende beeldresoluties. Dankzij de extreme scherpte kan je dicht op een groot scherm zitten en toch genieten van indrukwekkend beeld.

Sharp 8K Ultra HD-tv

Sharp toonde een 120 inch 8K Ultra HD-tv.

 

8K Ultra HD

4K Ultra HD (3840 x 2160 pixels) is vier keer scherper dan Full HD (1920 x 1080), 8K Ultra HD (7680 x 4320) is weer vier keer scherper dan 4K Ultra HD. Er lijkt geen einde te komen aan het verhogen van beeldresoluties. Specialisten geven aan dat de 8K Ultra HD resolutie pas meerwaarde heeft bij schermen vanaf 65 inch. Vandaar ook dat het grootste deel van de nu beschikbare 8K-tv’s beschikbaar is in maten vanaf 65 inch. Critici merken op dat er nog nauwelijks 8K-content beschikbaar is. De 8K-tv’s maken echter gebruik van artificial intelligence, waarmee beelden met lagere resoluties opgewaardeerd worden. En het aanbod van 4K-beeldmateriaal zit in de lift. Ziggo en KPN hebben inmiddels 4K-decoders beschikbaar. Netflix, YouTube, Amazon en andere streamingdiensten hebben ook een fors groeiend aanbod.

Beeldtechnieken

Sinds enkele jaren is LG succesvol met zijn OLED-beeldtechniek. In een OLED-beeldscherm werkt elke pixel afzonderlijk. Doordat een pixel ook uitgeschakeld kan worden, toont een OLED-beeldscherm perfect zwart. LCD LED-tv’s hebben nog altijd te maken met achtergrondverlichting, waardoor zwartwaarden minder zijn. LG Display is de enige fabrikant van OLED-panelen. Merken als Sony en Panasonic nemen deze panelen af van LG, waarna ze er hun eigen software op plaatsen. Nadelen van OLED zijn overigens in beperkte mate: de maximale helderheid is lager en het slijt wat sneller.

MicroLED

Omdat zowel LCD-LED als OLED-beeldschermen nog nadelen hebben, blijven ontwikkelaars zoeken naar verbeteringen. Verschillende merken werken nu aan MicroLED, een techniek die ook werkt met afzonderlijk functionerende pixels. Ten opzichte van OLED zijn deze pixels echter niet gemaakt van organisch materiaal. Ze kunnen feller licht tonen en slijten nauwelijks. Het kan echter nog jaren duren voordat MicroLED-tv’s in de winkels liggen, de ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Samsung toonde op de IFA The Wall. Dit is een enorm MicroLED scherm dat opgebouwd uit verschillende modules. Door het gebruik van modules is het mogelijk om elk formaat en elke beeldverhouding te maken.

Oprolbare OLED-tv

Helemaal nieuw is het niet, want LG toonde de oprolbare OLED-tv al in januari. Desondanks was het een publiekstrekker op de IFA 2019. OLED-pixels kunnen op een flexibel paneel geplaatst worden. Hierdoor kon LG een scherm ontwikkelen dat na gebruik in een meubel rolt. LG gaf op de beurs aan dat de tv waarschijnlijk begin 2020 verkrijgbaar is, voor een prijs die rond 30.000 euro ligt. Panasonic toonde geen oprolbare OLED-tv, maar wel een doorzichtig exemplaar. Ideaal voor wie de tv alleen wil zien tijdens het kijken. Panasonic is er voor het eerst in geslaagd om ondanks het doorzichtige scherm toch diepe zwartwaarden te tonen wanneer het scherm ingeschakeld is.

HDTVTest nam de transparante Panasonic OLED onder de loep.

De oprolbare LG OLED-tv.

Audio

Wat betreft geluid blijven traditionele versterkers en speakers terrein verliezen ten opzichte van soundbars en draadloze speakers. Merken als Harman Kardon en Sonos presteren sterk op dit gebied. Speakers die verbinding maken met het wifi-netwerk in huis zijn populair. Met een druk op de knop wordt muziek gestart vanaf de smartphone, bijvoorbeeld via de Spotify app. Een opmerkelijk nieuw product op dit gebied is de Sonos Move. Deze speaker wordt binnenshuis gebruikt via wifi. Maar dankzij het weerbestendige design, een ingebouwde accu en bluetooth kan de speaker bijvoorbeeld ook mee naar het strand. Soundbars bieden uitkomst voor wie beter geluid uit platte televisies wil halen. Het meest innovatie concept op de IFA 2019 was zonder twijfel de Sennheiser Ambeo soundbar. Dit apparaat belooft surroundgeluid vanuit één unit te leveren. Surroundspeakers achter de luisterpositie zijn dus niet nodig. Er zijn meer fabrikanten die dergelijke oplossingen bieden, maar de Sennheiser Ambeo is de eerste die ook echt overtuigend doet wat beloofd wordt.

Stembediening

Niet alleen speakers, maar ook televisies zijn steeds vaker uitgerust met stembediening. In de Nederlandse taal is nu Google Assistant beschikbaar. Je kunt apparaten vragen om het meest recente weerbericht, muziek met je stem regelen of zelfs eten bestellen. Wie zich zorgen maakt om privacy, kan bij deze apparaten er ook voor kiezen om de ingebouwde microfoons gewoon uit te schakelen.