TVQ bekijkt 2017 line-up van Sony

Bij Sony verschijnen in 2017 een groot aantal opvallende producten op het gebied van tv en audio. In Badhoevedorp kregen journalisten en dealers begin februari de kans om een aantal producten alvast van dichtbij te bekijken. TVQ was er ook bij.

A1-serie maakt indruk

De blikvanger in de tv line-up van Sony in 2017 is zonder twijfel de A1-serie. Dit is een OLED-tv, die in eerste instantie als 55 inch en 65 inch model zal verschijnen. Wat direct opvalt is het opmerkelijke design. De tv leunt op een standaard die aan de achterkant bevestigd is en aan de voorkant niet te zien is. Het toestel hangt daardoor in een hoek van 6 graden achterover, wat volgens Sony een positieve invloed heeft op de kijkbeleving. De randen langs het scherm zijn extreem smal waardoor ze nauwelijks zichtbaar zijn.

Het draait natuurlijk vooral om beeldkwaliteit. Die is volgens Sony van het allerhoogste niveau en dat is tijdens het presentatie-evenement goed te zien. Bij het bekijken van enkele demo-video’s valt op dat echt elk detail te zien is. Dat is natuurlijk te danken aan het OLED-paneel, maar ook de 4K-resolutie, HDR en de ingebouwde X1 Extreme processor.

Terwijl het beeld dus inderdaad van topkwaliteit is, valt ook het geluid op. Uniek is het ontbreken van speakers in de tv. Sony laat het scherm vibreren en zo geluid voortbrengen, een unieke techniek. De geluidsweergave is opmerkelijk goed en van het vibrerende scherm is logischerwijs niets te zien. Dat ook de lage tonen indruk maken is te danken aan een ingebouwde subwoofer in de standaard. Op de standaard is een speakerdoek aangebracht. Je kunt het doek weghalen en de standaard inklappen tegen de achterkant van het scherm. Vervolgens is het mogelijk om de tv met een muurbeugel aan de muur te bevestigen.

Vernieuwing bij LED-tv's

Sony levert al jaren LED-tv’s met hoogwaardige specificaties. Ook in 2017 verschijnen er weer een aantal nieuwe series die bijzonder goed presteren. In de topmodellen wordt de X1 Extreme processor gebruikt, net als in de OLED A1-serie dus. Met name de verbeterde zwartwaarden en het hogere detailniveau vallen op bij de premium LED-tv’s van Sony. Ook op het gebied van design is een verandering te zijn. De ZD9-, XE94- en XE93-series maken gebruik van een klep aan de achterkant waarachter kabels netjes weggewerkt kunnen worden. Wie de tv niet plat tegen de muur heeft staan of hangen hoeft zich dus niet langer te ergeren aan een rommelige en lelijke achterkant.

Sony brengt dit jaar een nieuwe muurbeugel uit die bij montage deels verdwijnt in de achterkant van het scherm. Hierdoor komt de tv op extreem korte afstand van de muur te hangen, terwijl het tegelijk mogelijk blijft om het toestel te draaien en kantelen.

Soundbars versterken het tv-geluid

Wie niet tevreden is over het geluid van zijn of haar televisie kiest met een soundbar voor een eenvoudige oplossing van dit probleem. Bij Sony verschijnen in 2017 weer een aantal nieuwe modellen. De compacte HT-MT300 en HT-MT500 springen daarbij het meest in het oog. Deze soundbars zijn een stuk minder breed dan veel andere modellen. Ook worden ze geleverd met een supersmalle subwoofer. De HT-MT300 is het basismodel met onder meer bluetooth en USB, terwijl de HT-MT500 meer te bieden heeft met specificaties als hi-res audio, multiroom ondersteuning, Spotify Connect, Wifi en HDMI ARC. Het topmodel van dit jaar is de Sony HT-ST5000, een 7.1.2 kanaals Dolby Atmos soundbar die ook geluidseffecten van bovenaf laat klinken. Dit model wordt geleverd met een krachtige subwoofer en kan hi-res audio afspelen. Er zijn drie HDMI-ingangen, één HDMI-uitgang, wifi, bluetooth en 4K-ondersteuning ingebouwd.

Sony UBP-X800

4K Blu-ray voor complete filmbeleving

Wie een complete filmbeleving wil heeft naast een premium tv en hoogwaardige geluidsapparatuur tegenwoordig ook een 4K Ultra HD blu-ray speler nodig. Met de Sony UBP-X800 verschijnt dit jaar de eerste echte UHD blu-ray speler van het Japanse merk. Tot nu toe produceerde Sony alleen blu-ray spelers die wél beelden opschaalden naar 4K, maar niet geschikt waren voor echte 4K Ultra HD blu-ray schijfjes. De UBP-X800 beschikt over tal van specificaties die erop wijzen dat we optimaal kunnen genieten met dit apparaat. Zo is wifi ingebouwd, kan het apparaat verbonden worden met Sony multiroom speakers en kun je diverse streamingdiensten als Netflix met 4K-kwaliteit gebruiken. Met zijn minimalistische, stijlvolle design past de blu-ray speler goed bij de volledige televisie line-up van Sony in 2017.