Weer nieuwe HDR-standaard aangekondigd

In navolging van HDR10, Dolby Vision en HLG is recent opnieuw een protocol van HDR aangekondigd. HDR10 had ten opzichte van zijn concurrenten nog wat minpunten en die zijn met HDR10+ verleden tijd. Het lijkt inmiddels een kwestie van tijd totdat HDR10+ de nieuwe standaard wordt op HDR-gebied. Hoog tijd om duidelijk te hebben wat HDR precies is, wat de voordelen zijn en wat de verschillen zijn tussen de standaarden.

Wat is HDR en wat zijn de voordelen?

Op bijna iedere tv kom je tegenwoordig wel HDR tegen. HDR staat voor High Dynamic Range en is de opvolger van SDR. Wat opvalt bij HDR is dat beelden veel meer kleur laten zien met als resultaat dat zowel donkere als lichte beelden naast elkaar weergegeven kunnen worden. Dat zorgt ervoor dat beelden veel realistischer worden. Om gebruik te kunnen maken van HDR heb je wel een tv nodig die de techniek ondersteunt. Ook heb je content nodig die in HDR-kwaliteit gemasterd is. Op die manier blijft informatie over onder meer de helderheid en het contrast bewaard om door te geven aan het beeld. Vandaag de dag vind je HDR onder meer terug op 4K Ultra HD Blu-ray’s en in het Netflix-aanbod.

HLG

HLG is de standaard waar omroepen vandaag de dag al eenvoudig mee aan de slag kunnen. Toch gebeurt dit in Nederland nog niet. HLG staat voor Hybrid Log Gamma en is een goedkope en makkelijke manier om aan de slag te gaan met HDR. Het voordeel aan HLG-data is dat deze ook gelezen kan worden door SDR-televisies. Je hebt niet per se een HDR-tv nodig voor deze betere kwaliteit. HLG is dan ook een goedkope oplossing en biedt minder goede kwaliteit dan bijvoorbeeld HDR10 en Dolby Vision.

Dolby Vision

Dolby Vision leek lange tijd de best beschikbare standaard, alleen dienen bedrijven wel licentiekosten te betalen als ze daarmee aan de slag gaan. Het voordeel aan Dolby Vision is dat gebruik wordt gemaakt van dynamische metadata waarmee de weergave geoptimaliseerd wordt voor het scherm dat gebruikt wordt. Ondersteuning voor Dolby Vision is onder meer aanwezig bij Netflix.

HDR10 en HDR10+

HDR10 wordt tot op heden het meest gebruikt en is onder meer verplicht bij Ultra HD Blu-ray discs, maar toch kent HDR10 nog wat nadelen. Zo wordt hierbij geen gebruik gemaakt van dynamische metadata, waardoor beelden niet geoptimaliseerd worden voor het scherm waar ze voor bedoeld zijn. Reden genoeg voor Panasonic, Samsung en Amazon om met een opvolger te komen: HDR10+. Dat protocol maakt wél gebruik van dynamische metadata en de makers eisen geen licentiekosten. De strijd tussen de verschillende protocollen is vandaag de dag nog niet gestreden, al lijkt HDR10+ als winnaar uit de strijd te komen. Onder meer omdat voor die standaard geen licentiekosten betaald hoeven te worden.

Heb je een HDR-tv met een HDR-compatibele YouTube app? Dan kun je via dit YouTube kanaal HDR-video's testen.