WK 2018 met 4K en HDR

Nederland doet niet mee met het WK 2018 in Rusland en dat zal haarscherp te zien zijn. De wedstrijden gaan namelijk vastgelegd worden met 4K Ultra HD en HDR beeldkwaliteit. Leuk, maar de kans is klein dat de Nederlandse kijker hier van kan genieten tijdens live-uitzendingen.

Providers

De 4K HDR-beelden moeten door providers worden doorgegeven naar de huiskamers. In Nederland is er echter nog geen provider die 4K uitzendingen aanbiedt, op wat experimenten na. Het is bijvoorbeeld nog niet bekend wanneer Ziggo begint met de uitrol van 4K decoders. Via kanalen als Netflix en YouTube is het tegenwoordig wel mogelijk om thuis van 4K en HDR beelden te genieten.

Vier keer scherper

4K Ultra HD is vier keer scherper dan Full HD. HDR zorgt voor beter contrast en ultiem heldere beelden waarin elk detail te zien is. 4K en HDR zorgen dus samen voor een unieke kijkervaring. Waarschijnlijk gaat de FIFA tijdens wedstrijden op het WK 2018 elke wedstrijd registreren met 37 camera's, waarvan er 8 in 4K HDR filmen. Daarnaast krijgt het geluid vermoedelijk een upgrade naar Dolby Atmos of DTS:X. Dit zijn formaten waarbij het geluid ook van bovenaf klinkt.

Beter beeld, beter geluid

4K Ultra HD is vier keer scherper dan Full HD en levert daardoor nog scherper beeld. HDR zorgt ervoor dat details nog beter zichtbaar worden. Tijdens het WK 2018 worden er bij elke wedstrijd meer dan dertig camera's opgesteld, waarvan er acht in 4K HDR-kwaliteit filmen. Ook wat betreft geluid wordt er verbetering verwacht, want waarschijnlijk wordt Dolby Atmos of DTS:X gebruikt. Dit zijn audioformaten waarbij het geluid ook van bovenaf klinkt.

Sportevenementen krijgen de primeur

Wel vaker worden grote sportevenementen gebruikt om nieuwe beeldtechnieken voor het grote publiek te introduceren. Zo werd in 2006 het WK voetbal voor het eerst in HD-kwaliteit vertoond. In 2006 was het mogelijk om via bepaalde providers wedstrijden in 3D te zien. Een Japanse zender is daarnaast al van plan om de Olympische Spelen in 8K Ultra HD te registreren.